რძის პროდუქტების რეგულარული მოხმარება დაგეხმარებათ იოდის დეფიციტისგან დაცვაში.
იოდი გვხვდება რძის სხვადასხვა პროდუქტებში, როგორიცაა ხაჭო და იოგურტი. საშუალოდ, 100 გრამი რძის პროდუქტი იძლევა დაახლოებით 17 მკგ იოდს - რეკომენდებული დღიური მოხმარების 30%-მდე. ამრიგად, 200 გრ სასმელი იოგურტის ან 100 გრ ხაჭოს მოხმარებამ შეიძლება მნიშვნელოვნად შეავსოს ორგანიზმის მოთხოვნილება ამ მიკროელემენტზე.
ნიადაგში იოდის ტრადიციულად დაბალი შემცველობის მქონე რეგიონების მაცხოვრებლებისთვის რძის პროდუქტები შეიძლება გახდეს ხელმისაწვდომი და ეფექტური საშუალება იოდდეფიციტური დაავადებების თავიდან ასაცილებლად.
კვლევაში განსაკუთრებული ყურადღება დაეთმო მოსახლეობის ყველაზე დაუცველ ჯგუფებს – ბავშვებს და ორსულებს, რომლებისთვისაც იოდი განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ნორმალური განვითარებისა და ჯანმრთელობის შენარჩუნებისთვის.
რძის გადამუშავების ტექნოლოგიები პრაქტიკულად არ ამცირებს იოდის შემცველობას საბოლოო პროდუქტებში.
კვლევამ აჩვენა, რომ ორგანული იოდი სტაბილურად რჩება რძის პროდუქტებში მათი შენახვის ვადის განმავლობაში, რაც მათ იოდის საიმედო წყაროდ აქცევს იოდის დეფიციტის თავიდან ასაცილებლად.