NCMD: მარწყვი აუმჯობესებს ეპიზოდურ მეხსიერებას და იცავს უჯრედებს დაჟანგვისგან.
სან დიეგოს სახელმწიფო უნივერსიტეტის მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ მარწყვის მოხმარება ზრდის ორგანიზმის ზოგად ანტიოქსიდანტურ დაცვას და აუმჯობესებს ეპიზოდურ მეხსიერებას. კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა ჟურნალში Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases (NCDM).
კვლევაში მონაწილეობდნენ 65 წელზე მეტი ასაკის ადამიანები, რომლებსაც ჰქონდათ ჭარბი წონა ან სიმსუქნე (სხეულის მასის ინდექსი 25-დან 40 კგ/მ²-მდე). საწყის ეტაპზე სუბიექტებს არ ჰქონდათ მეხსიერების პრობლემები, ჰიპერტენზია ან გულ-სისხლძარღვთა სისტემის სხვა დაავადებები. მოხალისეები დაიყვეს ორ ჯგუფად. ჯგუფი იღებდა პლაცებოს ან მარწყვის სასმელს.
მარწყვის სასმელი შეიცავდა პოლიფენოლების უფრო მეტ რაოდენობას, ბუნებრივ ქიმიურ ნაერთებს, რომლებსაც შეუძლიათ დაიცვან უჯრედები მოლეკულების დაზიანებისგან და ებრძოლონ ანთებას. სასმელში მარწყვის დოზა უდრის ახალი კენკრის ორ პორციას.
მთელი კვლევის განმავლობაში მონაწილეებმა რამდენიმე კოგნიტური შეფასების ტესტი და სისხლის ანალიზი გაიკეთეს.
- შედეგებმა აჩვენა, რომ მარწყვის მიღებამ გამოიწვია კოგნიტური დამუშავების სიჩქარის ოდნავ გაზრდა და სისტოლური არტერიული წნევის დაქვეითება. უფრო შესამჩნევი იყო ორგანიზმის ანტიოქსიდანტური დაცვის დონის მატება - ჟანგბადის აქტიური ფორმებით (ROS) უჯრედების დაჟანგვასთან ბრძოლის უნარი. მეორე ჯგუფის მონაწილეებმა ასევე აჩვენეს გაუმჯობესებული ეპიზოდური მეხსიერება, რომელიც აღწერს პირად მოვლენებსა და შთაბეჭდილებებს.
ექსპერიმენტებმა აჩვენა, რომ მარწყვის ექსტრაქტი ეფექტურად თრგუნავს ძუძუს კიბოს უჯრედების ზრდას. მეცნიერთა საერთაშორისო ჯგუფის მიერ ჩატარებული კვლევის შედეგები ჟურნალ Scientific Reports-ში გამოქვეყნდა.
წინა კვლევებმა აჩვენა, რომ დღეში მხოლოდ 10-15 მარწყვის ჭამას შეუძლია მნიშვნელოვანი სარგებელი მოუტანოს ორგანიზმს.
- ერთ-ერთია სისხლში „ცუდი“ ქოლესტერინის დონის შემცირება.
მარწყვი მდიდარია პოლიფენოლებით, ბიოაქტიური ბუნებრივი ნივთიერებებით ძლიერი ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო თვისებებით. ევროპისა და ლათინური ამერიკის რამდენიმე კვლევითი ცენტრის მეცნიერების მიერ მიღებული იმედისმომცემი შედეგები მიუთითებს იმაზე, რომ ამ კენკრის ექსტრაქტი მომავალში შეიძლება გამოყენებულ იქნას ძუძუს კიბოს პროფილაქტიკისა და მკურნალობისთვის.
მკვლევარებმა ჩაატარეს ინ ვიტრო ლაბორატორიული ექსპერიმენტების სერია მარწყვის „ალბა“ ჯიშის ექსტრაქტისა და აგრესიული სიმსივნური უჯრედების ხაზის გამოყენებით. კიბოს უჯრედებზე ზემოქმედებდნენ ექსტრაქტის სხვადასხვა კონცენტრაციით და დროის სხვადასხვა პერიოდში (ერთი დღე, ორი დღე და სამი დღე).
აღმოჩნდა, რომ მარწყვის კონცენტრირებული ექსტრაქტი ეფექტურად თრგუნავს ავთვისებიანი უჯრედების აქტივობას სამი დღის განმავლობაში, ბლოკავს ბიოლოგიურ მექანიზმს, რომელზედაც დამოკიდებულია მათი დაყოფისა და მთელ სხეულში გავრცელების უნარი.
მეცნიერებმა აღმოაჩინეს, რომ მარწყვის ექსტრაქტის გავლენით, სიმსივნის აგრესიულობაზე პასუხისმგებელი რამდენიმე გენის აქტივობა მცირდება და, პირიქით, იზრდება იმ გენის აქტივობა, რომელიც თრგუნავს კიბოს უჯრედების გავრცელებას ლიმფური სისტემის მეშვეობით.
მეცნიერებმა ასევე ჩაატარეს in vivo ექსპერიმენტები (ლაბორატორიულ თაგვებზე), რომლებმაც დაადასტურეს მარწყვის ეფექტურობა ძუძუს კიბოს წინააღმდეგ. ერთი თვის თაგვები დაყვეს ორ ჯგუფად: ერთმა მიიღო სტანდარტული კვება, ხოლო მეორე ჯგუფის კვების რაციონი შედგებოდა 15% მარწყვის ექსტრაქტისგან.
ერთი თვის შემდეგ, ორივე ჯგუფის თაგვებს გაუკეთეს ძუძუს კიბოს აგრესიული უჯრედები. ხუთი კვირის შემდეგ მკვლევარებმა ამოიღეს ცხოველებში განვითარებული სიმსივნე და შეადარეს მათი წონა და მოცულობა. აღმოჩნდა, რომ თაგვებს, რომლებმაც მიიღეს მარწყვის ექსტრაქტი, ჰქონდათ მნიშვნელოვნად მცირე სიმსივნე ყველა პარამეტრით. გარდა ამისა, მარწყვის ექსტრაქტი იცავს ავთვისებიანი პროცესისგან მიმდებარე ჯანსაღ ქსოვილს.
- ამ დადებითი შედეგების მიუხედავად, კვლევის ავტორები გვაფრთხილებენ, რომ ჯერ კიდევ ნაადრევია იმის თქმა, რომ ძუძუს კიბოს ეფექტური წამალი იქნა ნაპოვნი.