მნიშვნელოვანია კვების რაციონში კვირაში ორ-სამჯერ თევზის ჩართვა.
თევზი შეიცავს სასარგებლო ომეგა-3, ომეგა-6 ცხიმოვან მჟავებს და ვიტამინ B12-ს, რომლებიც აუცილებელია გულ-სისხლძარღვთა სისტემისა და ტვინის ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად, კოგნიტური ფუნქციების გასაუმჯობესებლად და ნერვული სისტემის ნორმალური ფუნქციონირებისთვის. გარდა ამისა, შეიცავს პროტეინს, რომელიც უფრო ადვილად შეიწოვება ორგანიზმის მიერ.
ექსპერტები გვირჩევენ, უპირატესობა მივანიჭოთ იმ სახეობებს, რომლებიც შეიცავს მეტ ომეგა-3 ცხიმოვან მჟავებს და აქვთ საკვები ნივთიერებების კარგი ბალანსი. მათ შორისაა ორაგული, სარდინი, ანჩოუსი და სკუმბრია, ზღვის კაპარჭინა, კალმახი.
თუმცა, ფრთხილად უნდა ვიყოთ ზოგიერთი სახეობის თევზის მიმართ, როგორიცაა ტუნა, გრუპერი, მარლინი და ზვიგენი. ეს მტაცებელი თევზი შეიძლება შეიცავდეს მეთილმერკურიის მაღალ დონეს, რომელიც შეიძლება იყოს ტოქსიკური ნერვული სისტემისთვის.
როგორია თევზის თვისებები
ქაშაყი მდიდარია ჯანსაღი ომეგა -3 ცხიმებით.
თევზი მდიდარია ელემენტებით, რომლებიც ხელს უწყობენ ორგანოების ჯანმრთელობას და აუმჯობესებენ კეთილდღეობას. ვიტამინების გარდა, იგი მდიდარია იოდით, რომელიც აუცილებელია ყველა სისტემის გამართული ფუნქციონირებისთვის.
ეს ელემენტი ფარისებრი ჯირკვლის ჯანმრთელობაზეც მოქმედებს, ამიტომ ამ ორგანოს ჰიპოფუნქციის მქონე პაციენტებს, თევზი განსაკუთრებით სჭირდებათ..
ასევე მნიშვნელოვანია დიეტაში თევზი სახეობა პოლოკის ჩართვა. პროდუქტი შეიცავს B ჯგუფის ვიტამინებს, რომლებიც სასარგებლოა ნერვული სისტემისთვის და დადებითად მოქმედებს ძილსა და განწყობაზე. გარდა ამისა, თევზი შეიცავს ასკორბინის მჟავას, რომელიც ასევე სასარგებლოა ორგანიზმისთვის. პოლოკი ორთქლზე უნდა მომზადდეს ან ღუმელში გამოცხვეს.
ქაშაყი შეიცავს ომეგა-3 ცხიმოვან მჟავას, რომელიც ამცირებს ორგანიზმში ანთებას. ამავდროულად, წითელ თევზზე მნიშვნელოვნად ნაკლები ღირს. ვირთევზა ასევე შეიცავს ჯანსაღ ცხიმებს.
გარდა ამისა, პროდუქტი მდიდარია ცილებით, კალციუმით და ფოსფორით. მისი შემადგენლობის წყალობით, ის ხელს უწყობს თმისა და ფრჩხილების სილამაზის შენარჩუნებას, ასევე ზრდის ძვლების სიმტკიცეს. ასევე მნიშვნელოვანია ვიცოდეთ, რომ ტუნა შეიძლება შეიცავდეს ვერცხლისწყალს, რომელიც ტუნაში გროვდება.